MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Odwołanie AlterFestu w Mysłowicach. Czy festiwal zniknie z mapy miasta?

NOWE
Odwołanie AlterFestu w Mysłowicach. Czy festiwal zniknie z mapy miasta?

Szczyt głupoty! Ktoś uszkodził kilkadziesiąt młodych drzewek w Radomiu

NOWE
Szczyt głupoty! Ktoś uszkodził kilkadziesiąt młodych drzewek w Radomiu

Polecamy

Nie popełniaj tego błędu przy gotowaniu ogórkowej. Według tego przepisu jest idealna

Nie popełniaj tego błędu przy gotowaniu ogórkowej. Według tego przepisu jest idealna

Czy umyta sałata wymaga mycia? To wcale nie takie oczywiste

HIT DNIA
Czy umyta sałata wymaga mycia? To wcale nie takie oczywiste

Nad morze bez przesiadek? Sezonowe pociągi zabiorą niebawem pierwszych pasażerów

Nad morze bez przesiadek? Sezonowe pociągi zabiorą niebawem pierwszych pasażerów