W skrócie
Pierogi z suszonymi śliwkami to prawdziwy rarytas i cieszą się szczególnym powodzeniem wśród dzieci siedzących przy wigilijnym stole. Taki niecodzienny deser świetnie smakuje posypany zmielonymi orzechami włoskimi lub laskowymi. W sklepach można znaleźć suszone śliwki kalifornijskie, ale szczególnie zachęcam do użycia polskich owoców. Najlepiej, aby do tego przepisu nie sięgać po śliwki wędzone ani kandyzowane, gdyż zdominują smak mielonego cynamonu i sera.
Pierogi z suszonymi śliwkami – przepis na Wigilię
Liczba porcji: na 30 pierogów.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli do smaku.
Farsz z suszonych śliwek:
- 70 g suszonych śliwek,
- 100 g zmielonego twarogu,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.
Do podania:
- 30 g uprażonych płatków migdałowych,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 50 ml śmietanki kremówki 30%.
Czytaj także: Niebanalna propozycja dla wegetarian i nie tylko. Wypróbuj przepis na sycące i zdrowe pierogi z soczewicą
Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami?
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub blat kuchenny. Powoli dolewaj wodę i przy pomocy noża zagarniaj powstające ciasto. Pod koniec mieszania dodaj olej i sól.
- Ciasto na pierogi powinno być sprężyste. Gdy stworzysz zwartą masę odstaw je do rozwinięcia glutenu do miski wysmarowanej olejem i przykrytej od góry czystą ściereczką kuchenną. Wystarczy 15 minut.
- Suszoną śliwkę namocz w gorącej wodzie na 10 minut. Po tym czasie odcedź i zblenduj na gładką masę razem z twarogiem i cynamonem.
- W garnku o grubym dnie zagotuj 4 l wody i posól.
- Ciasto na pierogi podziel na 4 porcje i cienko rozwałkuj. Szklanką lub wykrawaczką do ciasta odcinaj kółka.
- Na środku kładź łyżeczkę farszu i zamykaj, dokładnie sklejając brzegi.
- Gotowe pierogi ze śliwkami gotuj we wrzącej wodzie aż do wypłynięcia na wierzch. Zajmie to około 4 minut.
- Przed podaniem pierogi z suszoną śliwką można polać śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?